sobota, 5 października 2013

Czas na domową kawę

Dziś w Warszawie mamy słoneczny jednak chłodny dzień, najchętniej nie wychodziłoby się spod cieplej kołderki. Czas jednak się roznbudzić, proponuję wiec sprawdzony przeze mnie przepis na domowe cappuccino(wg.kuchniaplus.pl:)


Składniki:
1 szklanka wody 
¼ szklanki drobno mielonej kawy espresso 
1 szklanka mleka 
cukier, opcjonalnie

Przygotowanie:
Wlać wodę do dolnej części maszynki do kawy typu „moka”. Włożyć filtr, wsypać kawę i lekko ją ugnieść. Postawić maszynkę na małym ogniu i gotować ok. dwóch minut. Kiedy woda przestanie bulgotać i znajdzie się w górnej części maszynki, zdjąć z ognia. Tymczasem wlać mleko do kubka o pojemności co najmniej 450 ml i podgrzać w kuchence mikrofalowej. (Można też podgrzać mleko w rondelku na kuchni i przelać do kubka). Włożyć do kubka małą rózgę i szybko obracać nią między dwiema dłońmi ok. 20 sekund, aż mleko się spieni. Wlać do kubka kawę, posłodzić do smaku i podawać. 



Smacznego

2 komentarze: